Pilotutbildning – steg 3

Instrument rating/ Multi engine

Instrument Rating – Instrumentbevis

Långt ifrån alla väljer att läsa till ett instrumentbevis av samma anledning. Många studerar till trafikflygare, andra vill flyga i firman medan vissa helt enkelt vill utveckla sitt intresse. Det finns många flygskolor att välja på, nästan alla har vi olika lösningar och idéer. Nedan följer lite information om vad vi tycker är viktigt och hur vi valt att göra.

Vi bedriver vår instrumentutbildning i samverkan med Air Service Göteborg. De flesta väljer att läsa kursen intensivt men det händer att vissa önskar annorlunda, i båda fallen skall det naturligtvis vara pedagogiskt rimligt. Ge oss förslag på hur du vill lägga upp din utbildning så skall vi göra vad vi kan för att hitta en lösning.

SE/IR

För ett instrumentbevis krävs förutom giltig teori minst 50h PIC distansflygning. Våran utbildning bygger i grunden på 25h i flygplan (c172) och 25h i simulator (FNPT1). Du behöver inte flyga upp för SE/IR om du avser gå vidare med ME/IR men om du inte läser vidare får dock endast 20h tillgodoräknas i simulatorn.

ME/IR

När du avslutat din instrumentutbildning kan du välja att fortsätta med en flermotorbehörighet. Ett ME/IR är inte nödvändigt om du vill bli flyglärare men det är en förutsättning om din ambition är att bli trafikpilot. Utbildningen är belägen på Säve flygplats i Göteborg och sker i två moment, VFR och IFR

 • Klassutbildning (ME)

För att få flyga ett flygplan med två motorer krävs att du flyger in dig på klassen MEP (Land), kursen omfattar 6h flygtid och avslutas med ett flygprov. Under utbildningen får du lära dig att flyga en PA34 Seneca, till en början med båda motorerna fungerande men mot slutet även med en motor avstängd.

 • Instrumentbevis (ME)

När VFR delen av din tvåmotorutbildning är klar återstår 5h instrumentträning, samtliga procedurer och rutiner skall fungera under IMC och även denna korta kurs avslutas med ett flygprov.

Senaste nyheterna

 • FI (LAPL)-utbildning
  Kursdatum: 13-15 september 2017 och 18-19 september 2017. Kontakta oss för mer information.
 • CRI-utbildning
  Kursdatum: 13-15 september 2017. Kontakta oss för mer information.
 • FI (A)-utbildning
  Kursdatum: 13-15 september 2017 och 18-19 september 2017. Kontakta oss för mer information.
 • ATPL-teori på distans!
  Fyra kursstarter per år 2017 och 2018. Kontakta oss för mer information.