Piloterna har ett yrke som många drömmer om att ha redan som barn. Stora maskiner, snygga kostymer och med vingar som kan ta resenärer till destinationer världen över. Många tror att det är ett glamoröst yrke med höga löner och att man får upptäcka världen samtidigt som man arbetar. Men är det pilotyrket verkligen så som de flesta tror att det är?

Det krävs mycket mer än att bara flyga flygplan som pilot. Innan flygningen ska till exempel färdplanen tas fram och för att denna ska bli rätt samlar du som pilot in information om hur många passagerare det är, lastens vikt, vädret där planet ska passera och mycket mer. Det är ett mycket ansvarsfullt yrke och passar dig med tekniskt intresse.

Konkurrens och lämplighet

Den som är tekniskt intresserad, ansvarsfull, har god fysik och inte problem med regelbundna tider kan passa som pilot. Du som pilot måste har ett normalt färgseende och vara både fysiskt och psykiskt frisk. Visa flygbolag anställer endast piloter som är mellan 158 och 195 centimeter långa. Detta beror på att utrymmen och utrustning inte är anpassade för personer som är kortare eller längre.

Konkurrensen om de pilotjobben som är mest attraktiva är stor. En del piloter har till och med sökt sig utomlands för arbete. Det finns en viss osäkerhet men prognosen för framtiden ser ändå något bättre ut. CAE har gjort en rapport och denna rapport visar att 255 000 mer piloter behövs till år 2027. Detta för att hantera en växande flygindustri.

Fördelar med pilotyrket

Det finns en hel del fördelar med att arbeta som pilot. En av dem är att man träffar många olika människor med olika nationaliteter och givetvis att få besöka många olika länder. Pilotyrket är ett erkänt yrke där piloten bär sin uniform med stolthet och blir oftast bemött med stor respekt. När piloten är ledig mellan sina långa arbetspass så brukar det vara en längre ledighet innan det är dag att arbeta igen.

Lönen råder det olika uppfattningar om men de flesta anser att lönen är hög. Svenska piloter har mellan 30 000 och 100 000 kronor som månadslön. De flesta av piloterna som tjänar närmre de 100 000 kronorna har jobbat i över 10 år som piloter. Det är 18 procent av de svenska piloterna som tjänar 64 000 kronor eller mera i månaden.

Nackdelarna med pilotyrket

Trots fördelar så finns det även nackdelar. Flygarbetstidsregler har lett till att det blivit långa arbetspass och mycket skiftarbeten. Vår naturliga dygnsrytm är att vara vaken på dagen och sova på natten. När arbetstiden varierar så uppstår rubbningar i kroppen. Piloter som blir sjuka av att arbeta natt har lagen på sin sida. Dessa har rätt till att istället erbjudas ett arbete dagtid.

Långa arbetspass och skiftande arbetstider ger mindre tid till familj och fritid. Det finns risk för hot och våld. Rutiner som rör säkerheten har ändrats på många sätt sedan attackerna mot World Trade Center. Nu låses dörren mellan cockpit och kabinen innan flygningen. Idag är piloterna helt avskärmade från kabinen. Piloterna äter alltid olika mat för att minska risken för magsjuka.

Drömmen om pilotyrket

Om du tycker att livet som pilot är glamoröst och spännande så kan du utbilda till antingen flygplanspilot eller helikopterpilot. Utbildningen mot det glamorösa yrket är två år lång samt ett halvårs praktik hos något flygbolag. Sedan kan du arbeta inom det glamorösa yrket internationellt. Det finns vissa behörighetskrav som du måste. De grundläggande behörigheterna är Fysik 1, Engelska 6 och Matte 2.

Sammanfattning

Huruvida pilotyrket är glamoröst eller inte är det delade meningar om. Pilotyrket är mycket mer än vad folk kanske tror. Mycket ansvar och planering ligger på pilotens axlar. Långa arbetspass och hård konkurrens om de mest populära arbetena är en stor nackdel. Samtidigt så ligger det mycket stolthet bakom yrkestiteln och som pilot träffar många man människor av olika nationalitet, ser världen och tänk, vilken utsikt!