Det är mångas dröm att kunna flyga runt fritt som en fågel men det närmsta vi som människor kommer detta är att styra ett flygplan. Att jobba som pilot är många personers dröm men det krävs att du klarar en utbildning som kräver ett fokus som få besitter. Pilotyrket kan ofta anses som ett drömjobb men stämmer detta verkligen?

Att arbeta som pilot ger en fantastisk känsla av frihet när du sitter där ovanför molnen och blickar ut över en klar blåhimmel! Idag finns en autopilot som gör det mesta jobbet så du behöver inte vara fokuserad från första minut till sista. Däremot har du ett mycket stort ansvar i din roll som pilot och du är kapten för hela besättningen.

Bra betalt

En fördel med pilotyrket är att det är ett välbetalt jobb. Lönen ligger högt och detta ger en fantastisk möjlighet att kunna leva ett liv där du inte behöver oroa dig för att det ska ta slut på bankkontot i slutet av månaden. Du belönas ofta även med gratisresor utöver din arbetstid, dessa kan gälla för dina familjemedlemmar beroende på vilket flygbolag du arbetar för.

På längre flygningar där mat serveras brukar resenärerna ibland klaga över den men som förare av planet behöver du inte oroa dig. Det brukar vanligen vara så att du får betydligt bättre mat serverad. Som pilot arbetar du tillsammans med en kollega i cockpiten där en av er är kapten och den andre styrman. Besättningen stör inte i onödan men har alltid möjlighet till kommunikation.

Resa runt hela världen

När du arbetar som pilot har du stora möjligheter att uppleva platser i världen som du annars inte hade besökt. Att resa till fina städer och bo på ett fint hotell är något som många drömmer om och för piloter är detta verklighet. Även ovan mark är vyerna vid nedstigning fantastisk, maffiga berg och stora städer är något som piloter ser dagligen.

Som pilot har du oftast långa perioder av sammanhängande ledighet vilket är välbehövligt då resande över tidszoner är mycket krävande. Eftersom det ges många lediga dagar i rad innebär detta möjlighet till tid med familjen och ordentlig återhämtning. Men givetvis är det så att de dagar du arbetar så arbetar du också väldigt mycket och måste prestera på topp.

Nackdelar

Även om det finns många tydligt utmålade fördelar med pilotyrket som för en utomstående gör pilotyrket till en dröm finns det även nackdelar. En nackdel är att piloter sover borta väldigt mycket varje månad. Visst kan det vara skönt att bo på fina hotell ibland men när det blir vardag försvinner nöjet samt att det givetvis är tråkigt att vara ifrån familjen.

Som förälder kan nätterna borta från familjen vara extremt krävande, det gäller att den andra partnern har ett jobb med vanliga arbetstider för att vardagspusslet ska gå ihop. Det finns såklart möjlighet för dig som arbetar som pilot att tillexempel endast flyga inrikes eller kortare sträckor inom Europa. Är det fallet så blir antalet nätter då du är borta från familjen färre.

Klimatpåverkan

En nackdel som inte riktigt har varit på agendan under en längre period, men som idag är ett hett debattämne är klimatpåverkan. Flygplansbranschen släpper som vi vet ut väldigt mycket koldioxid som påverkar växthuseffekten. Det är självklart inte pilotens fel men det får ändå ses som en av nackdelarna med pilotyrket då många inte vill jobba i en bransch som påverkar klimatet negativt.

Sammanfattning

Om vi ska ge oss på en kort sammanfattning kan vi konstatera att det finns både fördelar och nackdelar med att arbeta som pilot. Vad som väger upp mest är upp till var och en att avgöra själv. Är du en person som tycker om att tjäna stora pengar varje månad och samtidigt få uppleva fantastiska vyer under arbetstid så är kanske pilotyrket något för dig?